Njut av det goda i livet

Att njuta av livet, det är bra för hälsan! Vår hjärna är skapt för att vilja njuta. Njutning kanske är lyx, som att åka på spa i Malmö, men njutning är en förutsättning för din existens. Vår hjärna manipulerar nämligen oss att göra saker som ibland kan vara livsnödvändiga. Det är allt från att ha sex till att skaffa vänner. När njutningen genomströmmar din hjärna stärker den dessutom din hälsa.

Det sägs att det finns tre viktiga former av njutning. Men sedan så finns det ju så klart njutning i andra saker än dem. Du kanske njuter av att ligga i gräset och göra ingenting eller så njuter du av skönhetsbehandlingar, som fransförlängning Göteborg eller hudvård eller massage. 

Tre viktiga former av njutning

Sinnlig njutning effektiv mot smärta är den första. Vår hjärna belönar oss med extrem njutning när vi äter och dricker, eftersom att mat och dryck är nödvändigt för överlevnad. Sex ger oss njutning och det stimulerar njutningscentrum i hjärnans orbifrontala cortex. När orbitofrontala cortex stimuleras och hålls vid god vigör, kan det bidra till att reducera kroniska smärtor.

Att njuta av sociala saker är avgörande för att människan ska fungera i komplexa samhällen. Det är vänner, gemenskap och andra sociala relationer. Genom att ha social kontakt, så aktiverar hjärnans njutningscentrum och det stimulerar oss att ingå i viktiga gemenskaper.

Att uppleva högre njutning, det så att säga tankar lycka. En sorts högre, individuell njutning, som att lyssna på bra musik, utöva mediation eller gå på skönhetsbehandlingar, är inte avgörande för vår upplevelse, men gör oss ändå gott. Dessa typer av njutning utsöndrar lyckoämnet dopamin.

 

 

5 Jul 2019