Förmånscyklar för arbetsgivare

En sak som verkligen hör till livets goda är att komma ut i friska luften så ofta man kan. Ett bra sätt att göra detta på är att ta cykeln istället för buss, spårvagn, tunnelbana eller bil. Som arbetsgivare kan du hjälpa till på ett schysst sätt och det är genom att erbjuda personalcyklar. Det är en fördelaktig deal både för dig och de som jobbar för dig. Du får personal som mår bättre och färre sjukdagar och de anställda får cyklar till en kostnad som ligger 20 till 30% lägre än om de skulle köpa den på egen hand. 

Så funkar det med förmånscykel

Skatteverket har räknat fram en summa som tar med cykelpriset, kapitalkostnaden och den kostnad som servicen står för. Detta kallas förmånsvärde men det är inte det som är själva cykelförmåner. Det är istället hur summan ska betalas in som gör det förmånligt.

Det sker genom bruttolöneavdrag, alltså före skatt. Det betyder att företaget får en sänkt arbetsgivaravgift och den anställde får en billigare cykel. Det låter nästan för bra för att vara sant, men det är det!

Nu har staten dessutom sett hur bra det är att cykla och förmånscyklar 2022 kommer att bli ännu mer förmånligt än tidigare. Så är du arbetsgivare och funderar på att ge dina anställda en möjlighet att cykla mer så bör du kolla upp det här med personalcyklar. Det är en win-win eftersom både företaget och de anställda kommer att dra nytta av det.

25 Jan 2022