Baka med din brukare

Om du jobbar som personlig assistent, läs mer, så är det viktigt att göra saker med diun brukare som den vill göra, eller i alla fall för kanske gjorde ofta. Beroende på vad för nedsättning brukaren har, så kan han eller hon vara med och bestämma, samt även vara med och göra det. Är det en nedsättning där personen inte kan kommunicera fram vad han eller hon vill göra, se till att ta reda på vad de gillade att göra förr. Om det var att baka, se till att göra det tillsammans, även om det innebär att brukaren bara är med och tittar på.

Satsa på enkel sockerkaka

Du kanske inte är så van i köket själv, men ändå vill testa? En enkel sockerkaka brukar de flesta klara av. Här är ett bra recept:

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
Till formen:
matfett och ströbröd

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa sockerkaksformen. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen.
Grädda din sockerkaka i 175 graders ugn i 28-30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är sockerkakan klar.

30 Sep 2021