Är rätt när du styrketränar

Du som styrketränar, du bör se till att ha en bra kosthållning. Satsa även gärna på Fitline Fitness, ett bra kosttillskott. 

För att ha en bra kost, så gäller det att ha en bra balans när det gäller intag av protein, kolhydrater och fett.

Så mycket protein ska du få i dig

Normalt ska en person få i sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. Men om du styrketränar behöver din kropp mer protein för att få ut en maximal muskelutveckling och återhämtning.Du bör därmed om du tränar mycket se till att du får i dig två gram protein per kilo kroppsvikt.

Om du vill öka ditt intag av protein, ät livsmedel med högt proteininnehåll. Livsmedel som har det är bland annat  keso, kesella, ägg, tonfisk, kyckling. Sen finns det även proteinshakes att använda dig av. 

Kolhydrater

Om du styrketränar ofta och tungt så är det mycket viktigt att du fyller på glykogenlagren som är där kolhydraterna lagras som energi.

Dessa töms efter du har haft ett hårt styrkepass. Du kan känna av det genom att du har sämre ork och återhämtningen blir långsammare. Dock är det främst elitidrottare som bör fylla på med kolhydrater i samband med träning. 

Fett

Rekommendationen för fettintag är ett gram fett per kilo kroppsvikt. Du ska då främst äta de nyttiga fetterna som baseras på vegetabiliska fettkällor samt fetter från exempelvis ägg och lax.

Sedan är det så klart helt ok att äta onyttigheter, inte bra allt för ofta.

10 Sep 2021